Free

Cardoon sustainable valorisation &Cheesemaking wastewater circular managing

Actions and Detail Panel

Free

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Online Event

Event description
From Cynara cardunculus sustainable valorisation to cheesemaking wastewater circular management - An event part of EU Industry Week 2021

About this Event

--- ENG ---


		Cardoon sustainable valorisation &Cheesemaking wastewater circular managing image

Cynara cardunculus (cardoon) flowers are a natural resource with economic impact, and a crucial ingredient for cheese making. A circular economy solution for cheese industry competitiveness relies on wastewaters treatment and recovery of active compounds with greater added value. This technology and knowledge transfer-based event intends to bring together academy and stakeholders of agri-food sector, for endorsement of crucial valorisations and economic competitiveness.

The event promotes a close connection with economy of rural Portuguese areas, in particular within Alentejo region, towards a more innovative performance. Knowledge and technology transfer around the topic of Cynara cardunculus bioeconomy, and wastewater treatment and valorisation through membrane processes, interconnect with a broader smart specialization strategy in Portugal, towards a multi-level smart specialisation strategy. The event intends to disseminate and demonstrate technologies and integrated valorisation approaches, solutions based on Science and Knowledge that respond to several concerns of the sector and of the region promoting industrial symbiosis and new business opportunities.

The local event will be streamed from CEBAL (Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo) pilot infrastructure.

Our speakers:

Fátima Duarte PhD, CEBAL and MED-UÉvora, Coordinator of MedCynaraBioTeC and CynaraTeC projects for economic valorisation of Cynara cardunculus.

Margarida Pereira Msc, Interface Professional at CEBAL.

Jorge Ramalho, cardoon Producer from Alentejo region.

Rita Martins PhD, CEBAL and MED-UÉvora, Coordinator of LactoMTeC, a technology transfer project using membrane technology to treat and recover value from effluents of dairy sector.

Teresa Brás PhD, Postdoc at CEBAL in the topic of processes development.

Hélder Guerreiro, Executive Member of Alentejo 2020 Regional Operational Programme.

Rui Marreiros, Vice-President of APDA, and Executive Director of EMAS-Beja, E.M.

--- PT ---


		Cardoon sustainable valorisation &Cheesemaking wastewater circular managing image

Da valorização sustentável de Cynara cardunculus à gestão circular de águas residuais de queijaria - Um evento inserido na Semana da Indústria da UE 2021


		Cardoon sustainable valorisation &Cheesemaking wastewater circular managing image

As flores de Cynara cardunculus (cardo) são um recurso natural com impacto económico, e um ingrediente fundamental no fabrico de queijos tradicionais. Uma solução sustentada na economia circular, para a competitividade da indústria queijeira, assenta no tratamento de águas residuais e na recuperação de compostos ativos de valor acrescentado. Este evento de transferência de conhecimento e tecnologia pretende unir a investigação científica e as partes interessadas do setor agroalimentar, no apoio à implementação destas valorizações, essenciais para uma maior competitividade económica.

O evento promove uma ligação estreita com a economia do meio rural português, em particular do Alentejo, para uma atuação mais inovadora. A transferência de conhecimento e tecnologia em torno do tema da bioeconomia da planta Cynara cardunculus e o tratamento e valorização de águas residuais através de tecnologia de membranas, interligam-se com uma estratégia de especialização inteligente mais ampla (multinível) em Portugal. O evento pretende divulgar e demonstrar tecnologias e abordagens integradas de valorização, soluções baseadas na Ciência e no Conhecimento, que vão ao encontro de várias preocupações do sector e da região, promovendo a simbiose industrial e novas oportunidades de negócio.

O evento local será transmitido a partir da infraestrutura piloto do CEBAL (Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo).

Os nossos oradores:

Fátima Duarte PhD, CEBAL e MED-UÉvora, coordenadora dos projetos MedCynaraBioTeC e CynaraTeC focados na valorização económica de Cynara cardunculus.

Margarida Pereira Msc, Profissional de Interface no CEBAL.

Jorge Ramalho, Produtor de cardo do Alentejo

Rita Martins PhD, CEBAL e MED-UÉvora, coordena o projeto LactoMTeC, uma abordagem de transferência de tecnologia que promove o uso de tecnologia de membranas no tratamento e valorização de efluentes do setor dos lacticínios.

Teresa Brás PhD, Pós-doutorada no CEBAL na área de desenvolvimento de Processos.

Hélder Guerreiro, Membro Executivo do Programa Alentejo 2020.

Rui Marreiros, Vice-Presidente da APDA, e Diretor Executivo da EMAS-Beja, E.M.

Share with friends

Date and Time

Location

Online Event

Save This Event

Event Saved